ChanQigong oorsprong

Zen betekent concentratie. Het is een Japans woord dat afgeleid is van het Chinese woord 'Chan'. In Europa en Amerika spreekt men vooral over zen en veel minder over chan. Ooit kwamen er vooral Japanse zenmeesters richting het westen om les te geven in zen. Ik spreek graag over Chan, omdat dit net als Qigong Chinees verwant is en ook mooi past bij de afkorting van mijn voornaam, Chantal.  Vandaar ook ChanQigong.

Chan (禅) = Zen

Het woord zen is de Japanse uitspraak van het Chinese woord chan. De essentie van chan laat zich niet heel makkelijk verwoorden, maar is in ieder geval omvattender dan meditatie alleen. Chan is de Chinese verbastering van Indische dhyana-meditatie (ध्यान) en beïnvloed door het Chinese Taoïsme. Het is de Chinese uitspraak voor het woord dhyana uit het Sanskriet. 

Train je aandachtsspieren

Chan meditatie is aandachtstraining. Het trainen van je aandachtsspieren en het beheersen van je gedachtestroom. Het is de manier om te werken aan je mentale conditie en één van de populairste vormen van meditatie. Het doel is beter in staat te zijn te denken wat je wilt denken, te doen wat je wilt doen en te voelen wat je wilt voelen.

Boeddha & Bodhidharma

De verhalen over de oorsprong van chan zijn nogal uiteenlopend. In ieder geval gaat het terug in praktijk naar Boeddha, die volgens de overleveringen 2500 jaar geleden verlichting bereikte. Het boeddhisme was toen al zo’n 400 jaar bekend in China, met in het zuiden zo’n 2.000 tempels en 36.000 monniken, en in het noorden 6.500 tempels en 80.000 monniken.

Volgens de overlevering werd chan rond 475 of 520 geïntroduceerd in China door Bodhidharma, de 28ste Indiase patriarch van Shakyamnuni Buddha. de 5e eeuw bracht de Indiase monnik Bodhidharma de leer van dhyana naar China. Bodhidharma wordt gezien als de grondlegger van zen.

Direct toepasbaar

In China werd de leer beïnvloed door zowel het Taoïsme en het Confucianisme. Hierdoor is zen nuchter, concreet en direct toepasbaar in het dagelijks leven. Het is deze eenvoud die zen/chan onderscheidt van andere boeddhistische stromingen.

Qigong & Chan

Qigong is een vorm van meditatie op zich en wordt daarom vaak meditatie in beweging genoemd. Door je aandacht op de bewegingen te richten, kom je in een meditatieve staat van bewustzijn. Zenmeditatie wordt vooral gewaardeerd vanwege de rustgevende uitwerking die het heeft. 

Beginnen met Chan

Chan kan je zien als mentale fitness met spirituele diepgang. Direct merkbare resultaten zijn onder andere een betere concentratie, beter slapen, meer energie, goed kunnen ontspannen, beheersen van verslavingen (minder behoefte aan roken, drank, snoepen), beter omgaan met pijn en emoties en meer creativiteit. Dit leidt tot verdieping en beter functioneren in werk en privé. De positieve effecten zijn in vele wetenschappelijke studies aangetoond.

Meer weten over het ChanQigong lesaanbod klik hier.