Een fijne levensenergie 

Qigong (spreek uit als tsjie ghong) was meer dan 5000 jaar geleden het best bewaarde geheim van China. Qigong als 'bewegende meditatie' heeft zijn wortels in de gezondheidsleer van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Het werd beoefend achter gesloten deuren en hoge muren in Taoïstische tempels, oude Boeddhistische kloosters of privé huizen van rijke Chinezen om spiritualiteit, gezondheid en bekwaamheid in de vechtsporten te bevorderen. Gelukkig is het anno nu niet zo geheim meer en kan iedereen die geïnteresseerd is kennismaken met de vele positieve effecten die samenhangen met beweging, meditatie, en ademhaling en zo je 'levensenergie' of Qi, uitgesproken Chi, te ontwikkelen.

Qigong kan je ook tegenkomen op andere manieren geschreven zoals Chi Kung, Qi Kung, Chi gong. Ik hanteer de schrijfwijze uit 1950 Qigong. 

Genezende dans

Het verhaal gaat dat Qigong is ontstaan als een genezende dans. Tijdens de regering van keizer Yao (2000 v. Chr) regende het veel, de rivieren waren overstroomd en de zon liet zich weinig zien. Mensen kregen last van stijve gewrichten en lichaamsdelen. Ze voelde zich somber en triest. In de lange strijd tegen de natuurelementen bedacht men dat lichaamsbewegingen, het uitdragen van klanken en verschillende manieren van ademhalen hielpen om het lichaam gezond te houden en het evenwicht te herstellen. Door te dansen en dierenbewegingen te imiteren wist men dat de Qi circulatie verbeterde; draaien, springen, rekken, strekken en kijken. Door het nadoen van dieren konden namelijk ook hun unieke vaardigheden eigen worden gemaakt; kracht, vitaliteit, lenigheid, sierlijkheid. 

Twee woorden Qi en Gong

Het woord Qigong is opgebouwd uit twee Chinese woorden. Qi betekent levenskracht of energie. Gong, staat voor vaardigheid of prestatie. Qigong beoefenen leert je de kunst van het beheersen, sturen en cultiveren van je levensenergie en het harmonieuze circuleren hiervan door je lichaam.

Ontspannen vanuit beweging

Het doel van Qigong is om “Qi” of energie in je lichaam te verplaatsen en op te bouwen. Je bent gezond wanneer bloed en Qi soepel door je lichaam, de meridianen, de interne organen en het zachte weefsel stroomt. Qi stagneert door: slechte levensgewoonten, dieet, letsel of ziekte, te weinig bewegen,  genetische aanleg, omgevingsinvloeden (milieu) en stress. Wanneer Qi vrij door de spieren, gewrichten, organen en meridianen beweegt, voelt men zich gezond en levendig. Het beoefenen is als een bewegende meditatie, gemakkelijk om te leren, leuk om te oefenen en heeft een verjongend effect op lichaam en geest - zelfs na een korte beoefening. 


Meer weten over de voordelen van het beoefenen van Qigong? Mis deze pagina niet. Een les komen volgen klik hier