Adviezen voor het beoefenen van Qigong

 

 1. Doe niet teveel je best. Als je teveel je best doet mis je de essentie van Qigong. Het is geen wedstrijd en iedereen doet de oefeningen fijn voor zichzelf.

 2. Verwacht niet teveel. Je hebt wellicht al iets gelezen over Qigong en ervaringen gehoord. Qigong ervaar je in je eigen tempo, dus als iemand al chi (spreek uit tsjiee) voelt stromen wees niet teleurgesteld dat jij nog niks voelt. Als je probeert te forceren, zal het niet gebeuren.

 3. Geniet van de oefeningen van je ademhaling, bewegingen en voel je lichaam en wie weet ervaar je iets bijzonders.

 4. Oefen alleen en overdrijf niet met oefenen. In het begin een kwartier tot half uur Qigong-en volstaat. Rustig opbouwen zorgt voor het meeste resultaat. 
 5. Als je pijn hebt of ziek bent, pas dan je oefeningen aan. Bij griep, verkoudheidsklachten, hoesten, keelpijn, koorts of een zieke huisgenoot blijf dan thuis en kom niet naar de les. 
 6. De ochtend is de beste tijd om Qigong te beoefenen. De energie is dan niet te yin en te yang. Andere tijdstippen zijn natuurlijk ook goed, maar let dan goed op je energieniveau. 
 7. Eet niet teveel of te zwaar voor de les. Oefenen direct na het eten is niet zo prettig, want je maag heeft alle Qi nodig.

 8. Voor vrouwen; is je menstruatie heel heftig/zwaar beoefen dan even geen Qigong. Bloed en Qi dienen namelijk aangevuld te worden. 

 9. Draag (sport)kleren waar jij je fijn in voelt. Draag in ieder geval niks dat knelt of super strak zit. 

 10. En natuurlijk super belangrijk, vergeet niet te lachen voor, tijdens, na het oefenen . Een goed humeur zorgt voor een vrolijke ontspannen les.

  Ik chi (spreek uit als tsjie/zie ;) je graag tijdens de les

 

ChanQigong in de buitenlucht
ChanQigong buiten bewegen